Dali su puzzle korisne za razvoj dece?

Igracke za decu

Davno, pre više od 250 godina, živeli su kralj po imenu Džordž i kraljica po imenu Šarlot (Džordž i Sesilija, ako vam je zgodnije).

Žive u harmoniji i vole se u prelepoj Britaniji i imaju do 15 (petnaest) dece. Da bi naučili decu šta su sve države kojima su vladali, obim ovih država i granice sa njihovim prelepim kraljevstvima, naložili su kartografu Džonu da crta mape svih ovih država i granica na drvetu. Razmatrajući kako da natera decu da više vole geografiju, kartograf Džon Spilsburi je posebnom testerom (slagalicom) isekao drvenu mapu duž ivice državne granice i dao je deci da sastave i reše zagonetku.

Naravno, čak i tada deca ne vole geografiju i ne znaju ko se s kim graniči, ali kao i sva deca na svetu, takođe vole da rešavaju teške probleme. Ovo je jedna od najlepših igračaka dizajniranih za decu i odrasle.

 Njeno Veličanstvo Slagalica ili Puzzla – Jigsow puzzle.

 

Koje sve vrste slagalica postoje i koje su najpoznatije i najbolje puzzle?

igre za decu

 
Kada mnogi u Srbiji pomenu reč „slagalica“, pomisle na fantastični kviz „slagalica“, koji se na RTS-u igra od 1993. godine. Međutim, počev od ovog članka, ovde ćemo vas upoznati sa raznim problemima.
Prva podela koju imamo je Slagalice za decu i Slagalice za odrasle.
Druga razlika u slagalici je materijal koji se koristi za izradu slagalice. Najčešća i najpopularnija je kartonska slagalica. Zatim tu su zagonetke od drveta, sunđera, metala ili plastike.
Pored ovih, imamo i onlajn zagonetke, koje su veoma popularne igre za dečake i devojčice, ali i zabave za odrasle. Međutim, ove besplatne mrežne slagalice nisu toliko popularne kao klasične, što je prava strast za mnoge ljubitelje i kolekcionare slagalica. Najpoznatiji brendovi slagalica u Evropi su slagalice Ravensburger, Clementoni, Trefl, Dino, Schmidt, Grafika, Educa, Jumbo, Eurographics, Heie i D-Tois.

Kakose razvrstavaju slagalice za decu?

slagalice za igru

 

  1. Po uzrastu deteta

Slagalice za dojenčad (mlađe od 2 godine) imaju manje fragmenata. Slagalica za bebe podeljena je na 3 do 5 delova, a slagalica za decu uzrasta od 1 do 2 godine ima najviše oko 12 delova. Slagalice su pogodne za ovo doba. Obrasci bebi slagalica su životinje, vozila ili neki poznati junaci iz crtanih filmova ili slikovnica, poput slagalice Peppa Pig i Mickei Mouse.

Postoji čak 100 igrački-slagalica za dečake i devojčice uzrasta 3, 4, 5 i 6 godina. Teme ovih zagonetki su raznolike -Obrazovne slagalice (životinje, učenje slova, brojeva, muzički instrumenti, razni koncepti) -Dečiji crtani obrasci, Diznijeve slagalice, Transformatori, Vinks klub, Patrolne šape, Spajdermen, Dinosaurusi, Jagoda bobica, Barbika, Smrznuti, Betmen, Nine kornjače tinejdžerski mutant ili Maša i medved. U problemima ovog doba često nalazimo probleme, oni su vaši problemi.

Slagalice za dečake i devojčice starije od 7, 8, 9, 10 i 10 godina imaju 100, 150, 250, 350 i više komada. Motivacija za ove probleme je

-Obrazovne slagalice (učenje geografije-mape zemlje, poznatih gradova i spomenika kulture, zagonetke svemira i Sunčevog sistema, periodične slagalice, poznate umetničke slike)

-Deca i teme u animiranim filmovima te ere (zbunjeni Hari Poter, Ratovi zvezda, dinosaurusi, Moana itd.)

Iregularne slagalice

2. Po obliku, dimenzijama, materijalu

Podne slagalice obično imaju mali broj, ali veći broj zagonetki. Podne slagalice mogu biti od kartona, a koristimo i velike podne zagonetke od sunđerastih materijala. To su takozvani prostirke za slagalice. Koriste se kao prostirke za slagalice za bebe i malu decu, pa su takođe korisni i lepi ukrasi za dečije sobe.

Maki slagalice su posebno dizajnirane za malu decu – delovi slagalice su veći, čak i više od 12 cm, a manje ih je Slagalice u okvir igrama sa ramom imaju do 20 delova i dizajnirane su za manju decu.Nazivaju se tako jer imaju „okvir“, odnosno okvir u kojem deca mogu da kombinuju Slagalica.

Dečje trodimenzionalne slagalice (3D) mogu biti kartonske, metalne ili drvene slagalice. Neke od najpoznatijih tema dečijih 3D slagalica su: globusi, svetski poznate zgrade (Ajfelov toranj, Big Ben itd.), Automobili, avioni, brodovi … kao 3D slagalica postoji i kutija za nakit za devojčice ili Svetsko prvenstvo Na fudbalskoj slagalici 2018 u Rusiji. Najpoznatiji tvorci 3D slagalica koje se mogu naći u Srbiji su Ravensburger i CubicFun.

Mozgalice se mogu svrstati u dečje 3D slagalice. Na primer, to je jedna od najpoznatijih slagalica – Rubikova kocka. Uključujemo i „pronalaženje puta“, što je divna slagalica čiji je proizvođač Spons iz Srbije. Proizvodi se u različitim tegovima za slaganje, pogodno za decu ili odrasle osobe određenog uzrasta.

Drvene slagalice su jedna od najboljih igračaka koje možete dati svojoj deci – mnogi dečji vaspitači i psiholozi se slažu sa ovim stavom. Kombinacija prirodnih i sigurnih materijala sa svim korisnim karakteristikama slagalice kao igračke prava je kombinacija! Fiksna slagalica pogodna je za malu decu. To su drvene slagalice, a njihovi delovi mogu imati i malu ručku i hvataljku. Dete „ubacuje“ deo slagalice u odgovarajući oblik ili okvir slagalice.

3. Puzzle Specijlne namene

Neke kompanije (poput Clementonija) prave zagonetke koje su kombinacija tradicionalnih zagonetki i novih tehnologija 3D Vision slagalice su one u kombinaciji sa posebnim 3D naočarama, ostavljajući gledaocu trodimenzionalni utisak složenih slika.

Slagalice za decu za decu koja koriste određene aplikacije. Šta je „trik“? Sastavite slagalice, preuzmite aplikaciju na pametni telefon ili tablet i sama slagalica postaje prostor za igru. Takođe je proizvođač Clementoni, Italija

Flash zagonetke i dijamantske slagalice su veoma popularne zagonetke za devojčice. Prema složenim zagonetkama, to su slagalice sa svetlucavim ili lepim “dijamantima” za devojčice.

U ovu kategoriju takođe možemo smestiti personalizovane slagalice. Napravite slagalice ili drvene slagalice na osnovu ličnih fotografija i slika i na njih napišite ime deteta (tj. Kupca). Najpoznatije zagonetke za decu su Clementoni, Ravensburger, Trefl, Lisciani, Dino itd.

Cena dečijih ubodnih igračaka zavisi od vrste i broja ubodnih igračaka, ali u pogledu zabave i koristi koje pruža deci, njihova cena nije visoka. Najbolje ih je kupiti u specijalizovanim prodavnicama slagalica, prodavnicama igračaka, internet prodavnicama i knjižarama.

Dali slagalice Puzzle mogu da koriste i odrasli?

Bez obzira na starost, postoji veliki broj ljubitelja slagalica. Njihov entuzijazam za pravljenje zagonetki je neverovatan, pa nije iznenađujuće što u svetu postoji veliki broj puzzle klubova, takmičenja za brzinu gradnje, muzeji slagalica i proslava Svetskog dana zagonetki. Slagalice za odrasle imaju 300, 500, 1000 i više delova. Najčešće, najpopularnije i najprodavanije intelektualne igračke za odrasle su 500, 1000, 1500, 2000, 3000, 4000, 500 i 6000 komada. Pored ovih veličina, imaju redovne slagalice za odrasle i nekoliko delova.

Veličina složene slagalice za odrasle zavisi naravno od broja zagonetki. Što je više delova, problem je veći i složeniji
Većina proizvođača ima približne dimenzije povezane sa brojem delova

Veličina slagalice od 500 komada je približno 49 k 36 cm

Veličina slagalice od 1000 komada je oko 70 k 50 cm

Veličina 1500 slagalica je približno 84 k 60 cm

Veličina slagalice od 2000 komada je približno 98 k 75 cm

Veličina slagalice od 3000 komada je približno 120 k 80 cm

Veličina slagalice od 6000 komada je približno 165 k 114 cm

Najveći broj i najveće slagalice se masovno proizvode i redovno prodaju

-48.000 delova, putovanje oko sveta, grafika, Francuska, veličine 768 × 204 cm

-42.000 komada La vuelta al Mundo u Educi, Španija, veličine 749 × 157 cm

-40.320 nezaboravnih Diznijevih trenutaka, Ravensburg, veličine 680 × 192 cm

-33.600 delova divljih životinja, proizvođač Educa, Španija, veličine 570 × 157 cm

Najveća slagalica na svetu(redovna prodaja) je 48.000 putovanja oko sveta. Ova ogromna slagalica spakovana je u 24 torbe koje broje 2.000, a sve u posebnom koferu!

Najčešći obrazac slagalice za odrasle je

-Prelepa priroda (zbunjujuće planine, reke, jezera, vodopadi, more, …),

-Svetski poznati gradovi i atrakcije (zbunjujući London, Njujork, Venecija, Santorini, Ajfelov toranj, Taj Mahal ili dvorac Neuschvanstein-možda najpopularnije teme na svetu

-Slagalice domaćih i divljih životinja, kao i kućnih ljubimaca, mačaka i pasa

-I mnogi drugi popularni obrasci, poput zagonetki starog sveta, gusarskih brodova, jednoroga i prelepih plaža na svetu.

Muzejske slagalice su veoma popularne. Ovi obrasci su najpoznatija umetnička dela umetnika iz celog sveta.

Van Goghova slagalica suncokret je najpopularnija, uključujući Klimtov poljubac, Leonarda Da Vincija „Poslednja večera“, Pabla Pikasa Gernicu, Edvarda Vrisak Muncha (The Screem) ili Renoira i Bruggova dela.

Najpoznatiji proizvođači muzejskih slagalica su Graphics, Ricordi, Clementoni i Ravensburger

Mnogi ljubitelji slagalica su ih takođe uokvirili.

Takođe postoje visoki zahtevi za panoramske slagalice za odrasle. Kod njih je širina slagalice mnogo veća od visine, a veličina može biti 3: 1 ili veća

3D zagonetke za odrasle pogodne su za prave gurmane. Trebali su sati da se sastave brodovi, automobili i vozovi. Najpopularnije 3D slagalice među odraslima uključuju slagalice Ajfelovog tornja, Slavoluk pobede ili 3D slagalicu dvorca Neuschvanstein.

Na našem tržištu možete pronaći 3D zagonetke Ravensburger-a i Cubicfuna, kao i zagonetke ruskog proizvođača UMBUM. Njihova slagalica je kartonska slagalica, sa mnogo detalja, mogu se sastaviti bez lepka. UMBUM 3D slagalica Blagosloveni hram Vasilija jedna je od najlepših 3D zagonetki.

Popularne su slagalice za terapiju bojama ili terapeutske boje. Lekar im je savetovao da održavaju pamćenje, opuštaju se i sprečavaju demenciju za starije osobe. Clementoni ga koristi u kombinaciji sa 3D naočarima.

Cena slagalica za odrasle zavisi od broja delova i proizvođača, marke slagalice i mesta gde ih kupujete (naravno, kao i sve ostalo, zar ne?).

Cena slagalice od 500 delova varira od 720 do 1.200 dinara. Cena hiljadu slagalica je 1100 do 1600 dinara. Cena slagalice sa 2000 delova je 1400 do 2500 dinara itd.

Cena 40.320 nezaboravnih Diznijevih trenutaka slagalice Ravensburger iznosi oko 390 evra, dok je cena najveće svetske slagalice od 48.000, „Vorld Travel“, oko 500 evra.

Prodavnice sa boljom opremom i prodavnice slagalica takođe pružaju veliki broj korisnih dodataka iz svog delokruga kako bi olakšali posao ljubiteljima slagalica.

To su daske za slagalice, lepak za slagalice, ploče za slaganje i skladištenje, kutije za klasifikaciju i skladištenje slagalica, posebni stolovi za slagalice.

oxo market

Kako slagalice dporinose razvoju dece?

Imate radoznalo dete koje svakodnevno želi da nauči što više o svetu oko sebe, a svakodnevne aktivnosti i igre brzo mu postaju manje zanimljive. Vaša kuća je već zauzeta raznim igračkama, ali ovo nije dovoljno za vaše dete. Lako je kada je vreme vedro, pa možete detetu pustiti da se igra sa njim ili mu dopustiti da juri ono što želi sa svojim prijateljima. Loše vreme može da stvori probleme: morate biti kod kuće, a deci se to uopšte ne sviđa. Želite malo smirenije dečaka ili devojčicu, ali više ne znate šta da postignete, kako to postići i osvojite nekoliko minuta bez trčanja.

Imate znatiželjno dete koje svakodnevno želi da nauči što više o svetu oko sebe, a njegovo interesovanje za svakodnevne aktivnosti i igre brzo se smanjuje. U vašoj kući već su zauzete razne igračke, ali ovo nije dovoljno za vaše dete. To je lako kada je vreme vedro, tako da možete da pustite dete da se igra s njim ili da ga juri sa prijateljima za onim što želi. Loše vreme može da stvori probleme: morate biti kod kuće, a deci se to uopšte ne sviđa. Želite mirnijeg dečaka ili devojčicu, ali više ne znate šta da postignete, kako da postignete i osvojite nekoliko minuta bez trčanja.

1. Kognitivna sposobnost

2. Fizička sposobnost

3. Emocionalne sposobnosti

Svaka od ovih sposobnosti može se poboljšati izgradnjom mogućnost spoznaje.

Razvoj memorije – prilikom sastavljanja slagalice dete na početku treba da ima sliku sastavljajuće slagalice, kako bi se orijentisalo na slagalicu. Zatim u umu zadržite izgled složenih zagonetki da biste razvili memoriju
Slagalice za rešavanje problema takođe su vrlo korisne za vežbanje dečje logike, jer da bi slagale slagalice, deca moraju da imaju na umu oblik delova (delova), ukupnu sliku i raspored elemenata koji bi prema njima trebalo da budu sastavljeni.
Prepoznavanje oblika-igračke za bebe imaju samo osnovne oblike (krugove, trouglove i kvadrate), a kasnije se ubacuju složeniji oblici kako bi ih deca mogla prepoznati kroz slagalice.

Fizička sposobnost
Razvojem fine motorike – slaganjem slagalica deca mogu razviti finu motoriku prstiju. Precizni pokreti ruku u budućnosti pomoći će deci da nauče brzo pisati i imati lep rukopis
Vizuelna i motorička koordinacija – veoma važna u ranom detinjstvu.

Emocionalna kompetencija
Zagonetke za postavljanje ciljeva savršene su zagonetke za decu kojima se postavljaju ciljevi koje treba rešiti
Koncentrišite se na određene stvari ili radnje
Strpljenje i istrajnost Da bi dete bilo lakše rešivo, dete mora imati strpljenja, a strpljenje je bitna stvar u njegovom svakodnevnom životu, zbog čega je i uspostavljeno od detinjstva.

Pored svih ovih sposobnosti, sastavljanjem slagalica, deca se mogu razvijati i moći strateški razmišljati, što mu može pomoći u rešavanju različitih životnih problema. Deca takođe mogu posmatrati zadatke koji su pred njima iz više uglova i donositi složene odluke.

Slagalice takođe mogu da podstaknu dečju kreativnost i maštu: on nastavlja da širi složene slike u svom umu i razmišlja o tome kakav oblik i boja treba da bude sledeći komad. Tako dete razvija osećaj razlikovanja boja i predmeta.

Istovremeno, naučio je da pronađe pravo rešenje bez pomoći odrasle osobe, gradeći tako nezavisnost i samopouzdanje.

Zahvaljujući slagalicama sa brojevima i slovima kao elementima, deca mogu lakše da nauče slova i matematiku.Ako deci kažete imena različitih delova slike prilikom rešavanja zagonetki sa decom, sigurno ćete moći da naučite usmene veštine dece Doprineti razvoju Još jedna prednost zabune je razvoj timskog rada i sposobnost razmene iskustava, što je korisno kada mali ljudi postanu odrasli, a zadaci i odgovornosti postanu ozbiljniji. Slagalice su takođe jedna od najpopularnijih porodičnih aktivnosti. Kao rezultat toga, jača veza nastaje između deteta i roditelja, bake i deke i drugih iz detetovog okruženja.

Iz svih prethodnih sadržaja videli smo da su zagonetke zaista važne za rast dece, pa čak i ako su slagalice male, možete svoju decu upoznati sa zagonetkama i zajedno uživati u njihovom šarmu.

Na koje stvari obratiti pažnju prilikom izbora Slagalica – Puzzla?

Slagalice su zabava stara 111 godina, pa nije iznenađujuće što ih odrasli obično sastavljaju, a za neke ljude je to zavisnost. Cilj nekih ljudi je da sastave što više elemenata i da sate i dane provedu na poslu. Kada su deca u pitanju, prilikom kupovine slagalica potrebno je upamtiti nekoliko stvari kako biste postigli željenu svrhu, a ne da biste bili kontraproduktivni..

Možda neki ljudi žele da znaju kada mogu da počnu da kupuju slagalice za decu i kako bi trebalo da izgledaju, pa ćemo se pozabaviti ovim. Iako u kutiji obično piše da je slagalica namenjena deci mlađoj od 3 godine, deci sa preko 12 meseci možete pružiti jednostavne zagonetke. U ovom uzrastu za vas je pogodna jednostavna slagalica koja se sastoji od 2 ili 3 elementa pogodna za malu decu, a posebnu pažnju treba obratiti na to da ovi delovi nisu premali da ih mala deca ne bi progutala, a ivice delova nisu oštre , Da ne bi naškodili deci.

Takođe je važno da slagalice budu napravljene od odgovarajućih materijala koji su bezbedni za decu, a najmanje su najprikladnije slagalice od mekanih materijala. Sa 12 do 18 meseci, dete je upoznato sa slikama predmeta koje treba da sastavi u igri. Zahvaljujući igri sa predmetima, deca su usvojila osnovne karakteristike položaja delova slagalice u prostoru i njihove međusobne povezanosti, razvijajući tako sposobnost prostorne orijentacije i logičkog mišljenja.

Deca od 18 meseci do 36 meseci mogu dobiti neke male kartonske slagalice, kao i stolove sa otvorima u koje mora biti postavljen deo odgovarajućeg oblika. Zbog toga dete uči da upoređuje oblik elementa sa otvorom na stolu, dovršavajući tako svoje razumevanje prostornog odnosa i odnosa figure i obrisa. Ako su mu slagalice zabavne i ako ih sastavi od prve godine života, dete mlađe od 3 godine može sastaviti slagalicu od 24 dela.

Trogodišnjacima možete davati zagonetke, poput ilustracija poznatih crtanih filmova ili bajki. Za stariju decu elementi slagalice predstavljaju slova, brojeve, klasifikaciju životinja, kontinente i njihove karakteristike, jer će deca ovo proći Način za zabavu. Steknite neophodno znanje iz različitih oblasti.

Deca od 4 i više godina mogu sama da prave određene oblike ili stvari, ali ne postoje obrasci koji se mogu koristiti, tako da mogu da nauče unutrašnju logiku i veze između predmeta.

Puzzle su posebno korisne za tinejdžere

Kao što smo već rekli, slagalice su veoma korisne za intelektualni razvoj i obrazovanje dece, pa mogu biti od velike pomoći u korišćenju školskog materijala. Kao što smo videli na početku priče o slagalici, prve zagonetke stvorene u osamnaestom veku korišćene su za učenje geografije, jer pomoću njih deca mogu lakše da se sete lokacije regiona ili grada na mapi .

Kada dete krene u školu, njegova interesovanja postaju raznovrsnija, pa roditelji ponekad gube mnogo vremena razmišljajući o tome koji pokloni mogu zadovoljiti interesovanja učenika. Dečaci su se počeli baviti sportom i imali su omiljene sportiste, dok su se devojke zanimale za pevače i druge poznate ličnosti. Automobili iz crtanih filmova i bajki, princeze i junaci koji sede na zadnjem sedištu, želite da znate kakav će poklon iznenaditi i obradovati vaše dete.

Živimo u razvijenom svetu i svakodnevno pravimo nova dostignuća u tehnologiji i drugim oblastima. Pre nekoliko godina, 3D bioskop je ustupio mesto 4D generaciji, a 3D naočare su postale uobičajeno. Proizvođači dečijih igračaka i drugih dečjih kategorija pokušavaju da idu u korak sa vremenom i prate trend, pa se pored naših uobičajenih slagalica, na tržištu mogu naći i 3D slagalice.

Iako su jednostavnije 3D slagalice dizajnirane za predškolce, ipak su pogodnije za stariju malu decu. Ove slagalice su obično napravljene od visokokvalitetne plastike, drveta i metala. Plastične 3D slagalice mogu biti izrađene od neprozirne plastike ili prozirnih komada različitih boja. Drvene slagalice obično sadrže 15 do 120 elemenata i predstavljaju jedrenjake i krstarice.

Metalne 3D slagalice su omiljene kod dečaka jer predstavljaju razne tehnologije od aviona, tenkova do svemirskih brodova. 3D slagalice obično prikazuju dvorce i tvrđave iz različitih perioda, pa će se njihovim kombinovanjem deca upoznati sa zgradama i arhitektonskim stilovima. Oni nisu zabava samo za dečake, već i za seksualno sposobne članove svih starosnih grupa, pa ih stoga mogu koristiti kao igre za očeve da se druže sa drugima i igraju sa sinovima.

Kao što možete videti iz ovog članka, slagalice su igračke koje vam mogu pomoći da neko vreme neko vreme držite dete na jednom mestu.U isto vreme možete detetu kroz zabavu oblikovati različite veštine i naučiti ga mnogim korisnim stvarima.

Ako su dete zainteresovane za zagonetke, sve su to moguće. Ako mu se ovakva igra ne sviđa, vaša upornost i upornost će vam se samo vratiti.

Neka vaša deca pokažu koje igre ih zanimaju, jer će na ovaj način ove igre postići željene rezultate.

Molim vas, zabavite se s njima i pokažite im šta oni znače za vas, jer oni to zaslužuju!

 
 
 
 

 

Možda vam se svide i naši ostali textovi