Dali kupiti električnu ili motornu testeru?

stihl-motorne-testere

Ako s njima niste imali puno iskustva, u prošlosti su motorne pile bile poznate po tome što su bile glasne, prljave, teške za rad i pomalo zastrašujuće.

Kako je tehnologija napredovala, nove napredne lančane pile postale su izuzetno koristan i gotovo neophodan alat za vrtlarenje. Bilo da vam je potreban lagan i kompaktan stroj za jednostavne zadatke u vrtu ili voćnjaku, čvrst model za izradu drva za ogrjev ili profesionalni stroj za sječu šuma, visokokvalitetna benzinska pila na benzinski pogon svaki zadatak vrlo lagan.

Najbolja Motorka

Razlika između dobre i najbolje pile može biti važna za vaše specifične potrebe. Zato je važno odabrati dobrog proizvođača i pouzdan model. Prema našem iskustvu postoji 5-6 različitih marki njihove kvalitete. STHIL motorne pile su vjerojatno najpopularnije, što nije rijetko s obzirom na njihovu kvalitetu i trajnost. Međutim, ove pile za mnoge nisu nužno najbolja opcija. Zbog visokih cijena STHIL testera i njihovog održavanja, mnogi biraju jeftinije modele drugih proizvođača čija kvaliteta ne zaostaje puno. Evo 5 najboljih marki motornih pila u pogledu cijene i kvalitete:

Husqvarna

Švedska tvrtka Huskarn jedna je od najstarijih tradicionalnih tvrtki u svijetu profesionalne benzinske vrtne opreme. Asortiman Huskarn uključuje sve, od moćnih profesionalnih strojeva do malih pila za upotrebu u kući, npr. B. Mačevanje, obrezivanje i rezanje za potpaljivanje vatre. Motorne pile Huskvarna među najboljim su svjetskim pilama i nude visoke performanse i malu težinu, kao i značajke poput snažnog i bržeg motora, poboljšanog cilindra i automatskog podešavanja motora.

Makita

Makita je poznat kao jedan od najvećih japanskih i svjetskih proizvođača električnih alata, ali ne zaostaje kada je riječ o kvaliteti motornih pila. Makita je na tržište ušla kupnjom pogona Dolmar Chainsaw, koji je zatvoren i uložen u tehnologiju Dolmar Chainsaw, koju je uspješno razvijao i održavao dugi niz godina. Rezultat je niz iznimnih pila (koje se, osim slabijih modela) odlikuju profesionalnom kvalitetom izrade – kućište od aluminijske legure i cilindar koji je zaseban dio, odnosno ne služi kao držač kućišta, što je u istom cjenovnom razredu kao i Stihl. Huskarn pile su nezamislive.

Villager

Villager u svom asortimanu imaju i svestrane motorne pile pogodne za sve situacije. Prvo, ovi su modeli idealni za vlasnike kuća koji često ne rade oko kuće, na poljoprivrednom zemljištu i u šumi. Naročito su pogodni za rezanje drva za ogrjev u kućama, održavanje vrtova, vrtlarenje i prorjeđivanje u šumarstvu. Motorne pile Villager odlikuje dobra cijena, ali prije svega kvaliteta i solidne performanse koje će uvjeriti i najveće skeptike.

Iskra

Ova svjetska marka iz Slovenije osnovana je 1946. godine i od tada proizvodi visokokvalitetnu, pouzdanu i modernu opremu. Vaša je motorna pila vrlo učinkovita i idealna je za rad oko kuće, u vrtu, u poljoprivredi i u šumi. Vrlo su pristupačni, a duga tradicija kvalitete i izvrsni ergonomski dizajn osiguravaju jednostavnost upotrebe ovih pila. Testere serije Spark zaslužuju mjesto u svakom domu koji se osjeća kompaktno, lagano i visokokvalitetno do 3 KS.

Womax

Womax je poznata njemačka tvrtka koja proizvodi izvrsnu opremu za slobodno vrijeme za hobiste i kućanstva. Njihovi su kanali prilagođeni proračunskim potrebama i jeftini su koji neće previše razbiti proračun. Iako nije namijenjena profesionalcima i njihovim najozbiljnijim potrebama, Womaxova motorna pila pokazala se laganim, pouzdanim i izdržljivim strojem. Proizvedeni prema europskim standardima o ispušnim plinovima i emisiji buke, izvrstan su izbor za domove, male farme i šumarstvo. Womax pile imaju oko 3 KS (oko 2 kW), što je više nego dovoljno za domove.

Stvari koje treba znati prilikom kupovine motorne testere

Motor i Snaga

Motor i snaga Pri odabiru motorne pile morate započeti s onim što želite koristiti. Nije važno planirate li bockati voćke i s njim obavljati druge vrtlarske radove, pomoću njega izrezati oblike u vrtu i pripremiti ogrjev ili odnijeti u šumu. I upotrijebite ga ili koristite za sjeckanje drveća za njihove potrebe. . Koristite u trgovini svaki dan. Imajte na umu da bi se pravilnim odabirom i održavanjem vaš stroj trebao koristiti najmanje 15 godina. Iz tog razloga preporučujemo da odaberete model koji je zbog svojih zasluga rez iznad modela koji najbolje odgovara vašim trenutnim potrebama.

Vjerujte da nećete požaliti jer barem jednom kada upotrijebite svoju pilu, nikada nećete osjetiti da vam treba. Neke od naših uobičajenih preporuka su da će za povremeni hobi biti dovoljne do 3 motorne pile. Za zahtjevnije korisnike koji u šumi pripremaju drva za ogrjev, ista snaga je 3 KS, dok profesionalni korisnici ovise o specifičnostima posla. Zaslon može odabrati ispitivač s odgovarajućim zaslonom. Prema našem iskustvu, nitko od kupaca nije rekao: “Trebao sam kupiti slabe pile”. Dakle, ako ste suočeni s dilemom, odaberite onu visokih performansi.

Kućište

Osim performansi koja, kao što je već spomenuto, nikada nije vrlo visoka, kvaliteta pila važan je parametar. Postoji kompozitno kućište motora za hobi i povremeni rad oko kuće za hobi, dok su za intenzivnije i profesionalnije korisnike kućišta motora metalna (obično magnezijeva legura). Metalna kućišta osiguravaju bolje hlađenje stroja i znatno povećanu robusnost tijekom uporabe. Ako ara koristite za povremene poslove, a ne za stalne, ukupni je hosting prilično dobar. Ako želite maksimalne performanse i želite intenzivno koristiti svoju pilu, metalno kućište je jedini dobar izbor.

Dužina mača

Pri odabiru modela, laici uglavnom smatraju jednim od najvažnijih faktora dužinu vodiča. Ovo je zaista važno, ali duži vođe nisu nužno bolji. Predgi list testere male snage potpuno će umrtviti njen rad. Naročito kada je prečnik oborenog drveta malo veći.U praksi je dokazano da je ploča sa vođicama od 35-38 cm vrlo zadovoljavajuća za porodičnu upotrebu u dvorištu.45 cm je najčešći izbor za univerzalnu upotrebu, uključujući i šumarske operacije, a profesionalni korisnici se zasnivaju na svom radu. Konkretne okolnosti za odabir dužine vodiča. Do 70 cm. Prema našem iskustvu, vodič dužine 45 cm zahteva najmanje 3-3,5 ks da bi se postigao optimalan rad.

Sigurnost pri radu

Ono što je vrlo važno u ovom zadatku je sigurnost samog korisnika. Pila koju odaberete trebala bi biti opremljena s najmanje osnovnih sigurnosnih sustava – recirkulirajućom sigurnosnom kočnicom koja se aktivira u slučaju udara, zaustavljajući rukovaoca lanca u djelićima sekunde i osiguravajući sigurnost. maksimum za operatora operatora. Da biste sačuvali stisak. U slučaju kvara lanca. Također se snažno preporučuje da se opremite posebnom zaštitnom odjećom, kacigama i rukavicama, posebno ako radite u šumi.

Siguran rad s motornom pilom

Kod svakog posla, bezbednost bi trebalo da bude na prvom mestu. Apsolutno svako ko koristi motornu testeru bi trebalo da zna osnove bezbednog rukovanja njome. Osnovna pravila su:

  • Tijelo treba uvijek biti stabilno, odnosno obje noge trebaju imati snažan stisak i stabilno tlo. Položaj tijela trebao bi biti ravan zbog reljefa kralježnice. Testere treba držati što bliže tijelu, ruke nasloniti na što manje tijela i stabla. Pila ne smije biti podignuta i treba je koristiti iznad visine ramena. Prednja drška uvijek treba biti prekrivena palcem s jedne i prstima s druge strane, tako da pila ne može skliznuti iz ručke. Nijedan dio tijela ne smije biti ispred prednje ručke. Smjer rezanja ne smije biti u smjeru glave. Motornu pilu ne treba držati. Pri pokretanju motorne pile mora biti stabilna na tlu ili prekrivena nogama

Lanac za rezanje može prouzročiti ozljedu ako nije pravilno postavljen na pilu ili ako se ne koristi pravilno. Ugradite, prilagodite i održavajte lanac prema preporukama. Imajte na umu da postoji opasnost od povratka, posebno ako posječete vrh mača. To može prouzročiti opasan gubitak nadzora nad motornom pilom i ozbiljne ozljede rukovatelja i drugih u blizini.

Prije uporabe Chainsa, detaljno pročitajte korisnički priručnik i sigurnosne upute. Tijekom berbe drveta, vrlo je važno prvo procijeniti vremenske uvjete (poput vjetra), nagib stabla, jesu li to suhe grane, potencijalne prepreke, kuća ili dalekovoda, te mogućnost vađenja. Lanac je vrlo složen uređaj. Međutim, jednostavan je za uporabu ako je pravilno konfiguriran i ako njegov radni sustav pravilno započne. Koju motornu pilu kupiti ovisi o mnogim čimbenicima: što vam treba, koliko često je koristite, imate li iskustva s motornom pilom i koliki vam je proračun. Konačna je odluka vaša, a mi smo ovdje ako trebate savjet ili preporuku.

Možda vam se svide i naši ostali textovi